Prosvasi News

H Prosvasi συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Νεολαίας Θεσσαλονίκης!

Το Φεστιβάλ Νεολαίας Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 12-14 Ιουλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, και είχε ως στόχο την επαφή των πολιτών με νέους μουσικούς, ηθοποιούς και καλλιτέχνες αλλά και τοπικές νεανικές οργανώσεις, μέσα από συναυλίες, προβολές ταινιών & ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας, ομιλίες και workshop.

Με μεγάλη χαρά, η Prosvasi συμμετείχε στην έναρξη του Φεστιβάλ την Τετάρτη 12/07, έχοντας την ευκαιρία να μοιραστεί περισσότερα για το όραμα, τις δράσεις και τους στόχους της. Ήρθαμε σε επαφή με τους νέους της Θεσσαλονίκης, και  ανταλλάξαμε απόψεις, ιδέες και εμπειρίες για την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών.

Ευχαριστούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης για την διοργάνωση & αναμένουμε τα επόμενα! 


Στο μυαλό των (μη) ψηφοφόρων: Η έρευνα της Prosvasi για την αδιευκρίνιστη ψήφο και την αποχή στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 


Το ζήτημα της αποχής απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους πολιτικούς δρώντες, τους πολιτικούς αναλυτές και ερευνητές, αλλά και τους πολίτες γενικότερα, τόσο στις ιδιωτικές συζητήσεις τους, όσο και στις δημόσιες ανταλλαγές απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η περιπλοκότητα της αποχής παρουσιάζεται στο γεγονός ότι ενώ οι περισσότεροι πολίτες συζητούν, ασχολούνται και ενδιαφέρονται για την πολιτική, μόλις φτάσει η ώρα της κάλπης, όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που θα μετουσιώσουν τελικά την άποψη τους σε ψήφο. 


Με βάση τα παραπάνω, η Prosvasi σε συνεργασία με την εταιρία δημοσκοπήσεων Interview πραγματοποίησε την παρακάτω έρευνα κοινής γνώμης σχετικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο και την αποχή στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023


Η ιδέα!

Αντικείμενο της έρευνας είναι η κατανόηση των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν την συμμετοχή των Ελλήνων ψηφοφόρων στις εκλογές, μέσα από την εξέταση, ανάλυση και ερμηνεία της αλληλεπίδρασης των πολιτικών αντιλήψεων, σε σχέση με κοινωνικούς παράγοντες και τον βαθμό εμπιστοσύνης στους θεσμούς και το παρόν πολιτικό σύστημα, συνδυαστικά με δημογραφικά στοιχεία όπως η ηλικία και η απασχόληση. Παράλληλα, διερευνάται ο ρόλος του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διαμόρφωση της εκλογικής συμμετοχής στην Ελλάδα. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω,  οι οποίοι δήλωσαν ότι θα απέχουν ή δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα ψηφίσουν.  


Η έρευνα στοχεύει στην κατανόηση της πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς που οδηγεί σε αποχή από τις εκλογές. Σε ένα δεύτερο βαθμό, γίνεται μια πρώτη προσπάθειας ερμηνείας των συναισθημάτων των Ελλήνων πολιτών ως μια από τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε αποχή ή σε αμφίβολη πολιτική συμμετοχή.


Δείτε τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας εδώ. 

OPEN CALL FOR VOLUNTEERS!

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την θερινή ενεργειακή ένδεια, και να βοηθήσεις τις οικογένειες που επηρεάζονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή;

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου Cooltorise, η Prosvasi διοργανώνει ένα ανοιχτό κάλεσμα εθελοντών οι οποίοι θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες του έργου στον τομέα της θερινής ενεργειακής ένδειας

Αναζητούμε εθελοντές που θα ενταχθούν στην ομάδα μας και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη διαφορά!

Οι δραστηριότητες θα καλύψουν την περίοδο μεταξύ Απριλίου - Νοεμβρίου 2023 σε διάφορους Δήμους της Θεσσαλονίκης.


Ο ρόλος των εθελοντών χωρίζεται σε 3 μέρη:


1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Προσφέρεται ένα σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 ημερών (SEPA -Summer Energy Poverty Agent- training) πάνω στην ενεργειακή ένδεια, την ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλα και οδηγίες για την πραγματοποίηση εργαστηρίων με πολίτες που βρίσκονται σε καθεστώς ενεργειακής ένδειας. 

2. Πραγματοποίηση εργαστηρίων: Αφού οι εθελοντές ολοκληρώσουν την εκπαίδευση, θα έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν αυτή τη γνώση σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους δήμους της Θεσσαλονίκης την περίοδο από τον Μάιο εώς και τον Ιούλιο 2023. 

3. Αξιολόγηση και συνεντεύξεις: Μετά την πραγματοποίηση των εργαστηρίων οι εθελοντές θα συμμετάσχουν στην αξιολόγηση των λύσεων και πρακτικών που θα έχουν μοιραστεί με τους συμμετέχοντες. Αυτή η αξιολόγηση θα λάβει χώρα την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου - Νοέμβριου 2023.


Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σου ενάντια στην Θερινή Ενεργειακή Ένδεια! Δήλωσε συμμετοχή εδώ

To Prosvasi Talks επιστρέφει την Τετάρτη 5 Απριλίου!


Το #ProsvasiTalks επιστρέφει την Τετάρτη 5 Απριλίου στο καθιερωμένο μας ραντεβού με θέμα “Γεφυρώνοντας το χάσμα: Γυναίκες στη λήψη αποφάσεων”. 


Τι θα συζητήσουμε: Ποια είναι η παρουσία των γυναικών στα θέσεις λήψης αποφάσεων στον τομέα της οικονομίας αλλά και σε πολιτικό επίπεδο;  Ποιο είναι το πλαίσιο, τι λένε τα νούμερα και ποια είναι η πραγματικότητα;


Γεφυρώνοντας το χάσμα, θα μιλήσουμε για τις γυναίκες μέσα από:

- την Εργασία και Ηγεσία μέσα από το παράδειγμα της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιριών και την εφαρμογή στην πράξη του νόμου των ποσοστόσεων.

- την Πολιτική και κυρίως τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων από τις ψηφοφόρους, στα ψηφοδέλτια και τις θέσεις ευθύνης μέσα από τα δεδομένα του 2019.


Ομιλήτριες:

Κυριακή Καρύδου: Gender Equality Expert, ViLabs 


Γεωργία Παναγιωτίδου, PhD, Policy Expert: Governance and Regional Development, Political Analysis, Adjunct lecturer AUTH

PROSVASI Taλks: H Κλιματική Δικαιοσύνη στη Γειτονιά μας


Το δεύτερο Prosvasi Taλk επικεντρώθηκε στο θέμα της Κλιματικής Δικαιοσύνης. 


Για να καταλάβουμε καλύτερα το τι σημαίνει Κλιματική Δικαιοσύνη, θα χρησιμοποιήσουμε δύο απλές φράσεις: Η Κλιματική Δικαιοσύνη συνδέεται άμεσα με τις «επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες δεν επιβαρύνουν εξίσου ή δίκαια όλους τους ανθρώπους» και κυρίως με το γεγονός πως «οι άνθρωποι που συνέβαλαν λιγότερο στην κλιματική κρίση είναι αυτοί που πιθανότατα θα αισθανθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις της». Η Κλιματική Κρίση, λοιπόν, δεν θεωρείται μόνο κοινωνικοοικονομικό ζήτημα, αλλά κυρίως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Πολύ περισσότερο από μια έννοια, η κλιματική δικαιοσύνη είναι ένα κίνημα που στρέφει την προσοχή των πολιτών σε αυτή την ανισότητα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ασφαλή, δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία.


Βασικά σημεία συζήτησης:


Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, 18.00 (μέσω Zoom webinar)


Ομιλητές:

-Μαρία Τσιόκα, Κλεομένης Δημάσης, Life AdaptInGR, Δήμος Κατερίνης

-Σταυρούλα Ζαχαρούδη, Ευαγγελία Σαββίδου, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης

-Μαρία Κοϊμτζόγλου, εθελόντρια, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων ΕλλάδοςΠρόγραμμα:

18:00-18:15: Τι είναι η Κλιματική Δικαιοσύνη και γιατί μας αφορά;

18:15-18:25: Δήμος Κατερίνης - Τοπικά σχέδια δράσης καταπολέμισης της ενεργειακής κρίσης, περιβαλλοντικές δράσεις, Energy Plans

18:25-18:45: Από τα τοπικά σχέδια δράσης στην ισότιμη συμμετοχή: Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος

18:45-19:00 Q&A, Διαδραστικό session με συμμετέχοντες, Συζήτηση

PROSVASI Taλks: H Ενεργειακή Κρίση με Πρακτικούς Όρους. 

Η καινούρια χρονιά ξεκινάει με μια νέα σειρά δραστηριοτήτων από την Prosvasi! ✔

Τι είναι τα Prosvasi Τalks;

Είναι μια σειρά από online συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε πρώτη εβδομάδα του μήνα, με στόχο την ενημέρωση μας πάνω σε ζητήματα που γνωρίζουμε... ή νομίζουμε πως γνωρίζουμε. 

Γιατί Talks;

Η γενικότερη φιλοσοφία των Prosvasi Talks εστιάζει στο να γίνει συζήτηση και όχι διάλεξη. Είτε μέσα από την διάδραση των ομιλητών είτε μέσα από Q&As και διαδραστικά sessions που προσφέρονται για το κοινό.


Στο Prosvasi Talks του Ιανουαρίου θα μιλήσουμε για την ενεργειακή κρίση...με λίγο πιο πρακτικούς όρους.


Τι γνωρίζουμε στα αλήθεια για την ενεργειακή κρίση; Ποιες είναι οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για εμάς και τους γύρω μας;


Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, 18.00 (μέσω Zoom webinar)


Ομιλητές:

-Άγις Δήγκας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης) https://www.dapeep.gr/ 

-Σπύρος Κουρνούτης, Μέλος Δικτύου Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης https://diktyo-katerini.gr/el/ 

-Δανάη Κύρκου, Εκπρόσωπος Ευρωπαίκου έργου Cooltorise https://cooltorise.eu/Πρόγραμμα:

18:00-18:05 Σύντομος χαιρετισμός

18:05-18:15 Το state-of-art της ενεργειακής κρίσης, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές αιτίες και συνέπειες - Άγις Δήγκας, ΔΑΠΕΕΠ

18:15-18:20 Η στάση της Ε.Ε. απέναντι στην ενεργειακή κρίση και μέτρα αντιμετώπισης - Άγις Δήγκας, ΔΑΠΕΕΠ

18:20-18:30 Η στάση των νέων απέναντι στην ενεργειακή κρίση - Σπύρος Κουρνούτης, Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης

18:30-18:40 Ενεργειακή ένδεια και τρίτη ηλικία - Δανάη Κύρκου, Cooltorise EU funded project

18:40-18:55 Q&A, Διαδραστικό session με συμμετέχοντες

18:55-19:00 Ευχαριστίες - Κλείσιμο και ανανέωση ραντεβού

PROSVASI in the European Youth Parliament Activities in Thessaloniki. 

On the 18th of December 2022, Prosvasi Director, Mpampis Chatzimallis participated in the European Youth Parliament roundtable organised under the activities of the National Selection Conference that took place at ACT - American College of Thessaloniki. 

The theme of the discussion was part of the broader theme of the Conference "The Wind of Change - Youth Initiatives for the Development of Environmental Awareness: The road to sustainability and sustainable development of societies." The goal was to explore the need for sustainability and green growth against the development of societies in the new era of things. The participation of NGO representatives, academics and other representatives of civil society, supported the conversation and pushed it even further in the multi-layered and convenient confrontation of opinions about the modern European reality. 

More than 120 high school students/delegates from Macedonia, Thrace, Epirus and Thessaly as well as 60 EYP volunteers from various European states, participated in the three-day activities. 

Representatives from WWF Greece as well as from the Municipal Youth Council of Thessaloniki participated in the discussions.

PROSVASI proudly participated in the Roma Political School.

PROSVASI proudly participated in the Roma Political School that took place in the city of Thessaloniki from the 4th to the 6th of November by the Association of Roma Women of Dendropotamos. The school gathered 35 Roma men and women from all over Greece aged 18-35.

The Roma Political School was organised in the framework of the actions of the Council of Europe with the objective to foster the political and public participation of Roma women and men and to bring them closer to local, national and European decision-making bodies, whilst promoting their active participation and interaction with public administration as well as their presence in the public sphere.

This year, the school focused on the Action Plans for Roma inclusion that will be drafted in 2023 by municipalities and regions across Greece. During the school, the participants had the chance to actively discuss with policy makers and share their personal experiences. The participants also had the opportunity to visit the Aristotle University of Thessaloniki and share a lecture on Roma repression from a historical perspective.

PROSVASI Community Manager, Sofia Magopoulou, organised a workshop on Political Parties and Representation that focused in the case of Greece from 1974 to 2019, with the objective to provide participants with insights on the political parties and their agendas.

Building Sustainable Energy Communities

Prosvasi had the opportunity to participate in the European Sustainable Energy Week under the Cooltorise project and talk about the organisation's actions and its' role and contribution to the project.

Challenge: In the EU, over 100 million people, mostly vulnerable, cannot keep their homes comfortably cool in summer. 

Session's Goal: more attention to the issue of summertime energy poverty (SEP), in research, policymaking, and in local communities.

The interactive webinar that took place was a valuable opportunity to raise awareness on summer energy poverty and its' impact on citizens' life. Trained experts on SEP were able to share their knowledge and provide practical advice on how to tackle summer energy poverty, what solutions are available, and what are the actions to cope heat waves. The workshop highlighted the need to create sustainable energy communities through engagement with EU, national, and local actors, and the vital contribution of youth activism in building young energy communities. Conceptual space for discussion was initiated, and the participants engaged in innovative interactive activities that promoted the development of energy culture, by brainstorming and answering simple questions related to SEP, reflecting on how they can make sustainable choices and efficiently contribute on reducing cooling needs.

For more information about the project, you can also visit the webpage: Cooltorise 

Prosvasi taking its' official form

Capitalising on its' members and numerous already established links, Prosvasi took its' official form as an NGO in June 2022. We are a non-profit, nonpartisan association.